De overheid heeft op 28 augustus 2020 aangekondigd dat de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) vanaf 1 oktober 2020 verlengd wordt. De NOW-regeling is eerder dit jaar geïntroduceerd i.v.m. de gevolgen van de Corona-crisis. Werkgevers kunnen een loonkostenvergoeding aanvragen, indien zij voldoen aan de voorwaarden.
Het Kabinet heeft bij de presentatie van de NOW 3.0 aangegeven dat het doel blijft om bedrijven te ondersteunen tijdens de Corona-crisis. Anderzijds geeft het Kabinet aan dat het ook belangrijk is voor bedrijven om zich voor te bereiden op een nieuwe economische situatie, waarbij niet alle werkgelegenheid kan worden behouden. De NOW 3.0 is dan ook versoberd ten opzichte van de eerdere NOW-regelingen en wordt stapsgewijs verder afgebouwd. Daar staat tegenover dat er meer ruimte is voor verlaging van de loonsom, zonder dat dit gevolgen heeft voor de NOW-subsidie en vervalt de ontslagboete bij bedrijfseconomisch ontslag.
Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste onderdelen van de NOW 3.0 per tijdvak.
Tijdvak 1: 1 oktober 2020 t/m 31 december 2020
– Aanspraak op een loonkostenvergoeding bij een minimale omzetdaling van 20%;
– Een tegemoetkoming in de loonkosten van maximaal 80% (dat was bij eerdere NOW-regelingen 90%);
– Het maximaal te vergoeden loon per werknemer is 2x het dagloon (zie UWV);
– De loonsom mag dalen met 10% zonder dat dit ten koste gaat van de loonkostenvergoeding;
– Geen boete meer bij bedrijfseconomisch ontslag.
Tijdvak 2: 1 januari 2021 t/m 31 maart 2021
– Aanspraak op een loonkostenvergoeding bij een minimale omzetdaling van 30%;
– Een tegemoetkoming in de loonkosten van maximaal 70%;
– Het maximaal te vergoeden loon per werknemer is 2x het dagloon (zie link onder tijdvak 1);
– De loonsom mag dalen met 15% zonder dat dit ten koste gaat van de loonkostenvergoeding;
– Geen boete meer bij bedrijfseconomisch ontslag.
Tijdvak 3: 1 april 2021 t/m 30 juni 2021
– Aanspraak op een loonkostenvergoeding bij een minimale omzetdaling van 30%;
– Een tegemoetkoming in de loonkosten van maximaal 60%;
– Het maximaal te vergoeden loon per werknemer is 1x het dagloon (zie link onder tijdvak 1);
– De loonsom mag dalen met 20% zonder dat dit ten koste gaat van de loonkostenvergoeding;
– Geen boete meer bij bedrijfseconomisch ontslag.
De loonkostenvergoeding kan worden aangevraagd per tijdvak en kan ook worden aangevraagd, indien er geen aanspraak is gemaakt op de eerdere NOW-regelingen. Het eerste tijdvak kan naar verwachting vanaf 16 november 2020 worden aangevraagd bij UWV, met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2020.
Daling loonsom/ontslag
Met de versobering van de NOW-regeling zullen sommige bedrijven maatregelen moeten nemen om de financiële gevolgen van de Corona-crisis voor hun bedrijf op te vangen. De werkgever heeft binnen de NOW 3.0 meer mogelijkheden, zoals het naar beneden bijstellen van de loonsom en/of ontslag, zonder dat dit gevolgen zal hebben voor de loonkostensubsidie. Werkgevers blijven wel verplicht om de regels van het arbeidsrecht in acht te nemen. Zo kan een ontslag tijdens de looptijd van een arbeidsovereenkomst alleen plaatsvinden met goedvinden van de werknemer (vaststellingsovereenkomst), toestemming van UWV of ontbinding door de kantonrechter. Ook het verlagen van het salaris kan in beginsel alleen met medewerking van de werknemer. Laat u als werkgever juridisch goed adviseren over de mogelijkheden voordat u stappen neem. Laat u als werknemer juridisch bijstaan indien u wordt ontslagen of uw loon niet meer volledig wordt betaald.
Van der Made Advocatuur staat zowel werkgever als werknemers bij. Vragen of behoefte aan overleg? Neem gerust contact met ons op.
Dit artikel is geschreven door mr. M.A. van der Made, advocaat arbeidsrecht in Gorinchem.