De Rechtbank Gelderland heeft onlangs in kort geding bepaald dat het in stand houden van een slapend dienstverband in strijd is met het goed werkgeverschap. De werkgever moet de transitievergoeding van ruim € 46.000,- aan de werknemer betalen.
Het ging in deze zaak om een langdurig arbeidsongeschikte werknemer. Na twee jaar stopt de loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever. De werkgever kan de arbeidsovereenkomst dan opzeggen (met toestemming UWV), maar moet wel de transitievergoeding betalen. Werkgevers vinden dit vaak onterecht, omdat zij de zieke werknemer al twee jaar hebben doorbetaald.
De wetgever heeft dit probleem getracht op te lossen d.m.v. de Wet Compensatieregeling Transitievergoeding. Deze wet treedt per 1 april 2020 in werking en heeft terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Werkgevers kunnen dan de betaalde transitievergoeding aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers terugvragen bij UWV.
De kantonrechter oordeelde in deze zaak dat, gezien deze nieuwe wet, waardoor de werkgever in 2020 compensatie aan kan vragen voor de betaalde transitievergoeding, de werkgever geen belang meer had bij het in stand houden van de arbeidsovereenkomst. Door de arbeidsovereenkomst niet op te willen zeggen en door de transitievergoeding niet te willen betalen, handelde deze werkgever in strijd met het goed werkgeverschap, aldus de kantonrechter.
De werkgever werd veroordeeld tot opzegging van de arbeidsovereenkomst met betaling van de transitievergoeding aan de werknemer.
Voor meer informatie zie: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2019:3440
Dit artikel is geschreven door mr. Van der Made, advocaat arbeidsrecht in Gorinchem.
Heeft u vragen of behoefte aan overleg? Neem gerust contact met ons op. Het eerste (intake)gesprek is kosteloos.