De invoering van de Wet Werk en Zekerheid in 2015 heeft veel veranderingen in het arbeidsrecht gebracht. In deze column besteed ik aandacht aan het ontslag op staande voet. Wanneer kan een werknemer terecht op staande voet ontslagen worden? Met welke valkuilen moet rekening worden gehouden?
Het ontslag op staande voet is een uiterst middel en heeft verregaande gevolgen. De arbeidsovereenkomst eindigt per direct. De werknemer heeft geen recht meer op loon en heeft ook geen recht op een WW-uitkering (verwijtbaar werkloos).
Een ontslag op staande voet is alleen toegestaan als er een dringende reden is. Zowel de werkgever als de werknemer kunnen de overeenkomst direct opzeggen wegens een dringende reden. In deze column wordt ingegaan op het ontslag op staande voet gegeven door de werkgever.
Dringende reden
De wet noemt een aantal voorbeelden van dringende redenen die een ontslag op staande voet rechtvaardigen. Voorbeelden hiervan zijn: diefstal, mishandeling, grove belediging, ernstige bedreiging, handelen in strijd met het geheimhoudingsbeding, opzettelijk schade toebrengen aan eigendommen van de werkgever, opzettelijk of roekeloos anderen of zichzelf aan gevaar blootstellen, dronkenschap (na waarschuwing), overleggen van valse getuigschriften of opzettelijk verstrekken van valse inlichtingen. Deze lijst is niet uitputtend. Er zijn meer gevallen te bedenken waarbij er een dringende reden bestaat om de arbeidsovereenkomst onmiddellijk te beëindigen.
Als er een dringende reden is, dan mag de werkgever de werknemer op staande voet ontslaan. Er gelden wel een aantal strikte voorwaarden. De werkgever moet na ontdekking van de dringende reden onverwijld de arbeidsovereenkomst opzeggen en moet daarvan direct mededeling doen aan de werknemer, waarbij de reden van het ontslag wordt vermeld. Het is mogelijk om korte tijd te wachten met het ontslag, indien er nog een onderzoek loopt naar de feiten (bv bij vermoeden diefstal). Wacht echter niet te lang. Indien de werkgever de voorwaarde van onverwijld opzeggen niet in acht neemt, kan de mogelijkheid van een ontslag op staande voet komen te vervallen. Het is aan te raden om het ontslag direct mee te delen aan de werknemer, onder vermelding van de reden van het ontslag en dit ook direct schriftelijk te bevestigen (per aangetekende post). Vermeld dan in de brief nogmaals de reden van het ontslag op staande voet.
Kantonrechter
De werknemer kan zich verzetten tegen het ontslag op staande voet. Dit kan door binnen 2 maanden na het ontslag een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter. In het verzoekschrift wordt de kantonrechter verzocht het ontslag te vernietigen. De termijn van 2 maanden is een zogenaamde vervaltermijn. Als de werknemer niet binnen 2 maanden een verzoekschrift indient, dan staat het ontslag op staande voet vast.
Gevolgen werkgever en werknemer
Als de werknemer het verzoekschrift tijdig indient en de kantonrechter het ontslag op staande voet vernietigt, dan kan dit grote (financiële) gevolgen hebben voor de werkgever. Het is dan ook aan te raden een advocaat te raadplegen indien u van plan bent een werknemer op staande voet te ontslaan. De advocaat kan dan met u bekijken of er een geldige reden bestaat voor ontslag op staande voet en kan u adviseren en begeleiden in het geven van het ontslag. Op deze wijze kunt u het risico dat u later met nadelige financiële gevolgen wordt geconfronteerd beperken.
Ook voor werknemers is het aan te raden een advocaat te raadplegen bij een ontslag op staande voet. Het ontslag heeft grote gevolgen voor u, omdat u vanaf moment geen loon meer ontvangt en ook geen recht heeft op een WW-uitkering. Een advocaat kan u helpen, bijvoorbeeld door alsnog een regeling te treffen met uw werkgever.
Mr. Van der Made is advocaat arbeidsrecht in Gorinchem. Neemt u gerust contact met ons op.